Matematik idag – hur används matematiken?

Matematik idag – hur används matematiken

Idag så används matte på många olika nivåer. Avancerade uppfinningar bygger på matte, men de är enkla att använda. Ett gott exempel på detta är en dator eller smartphone. Forskare jobbar ständigt med matematik för att försöka förstå det som undersöks. När insikter görs så kan samma matte som bevisade ett visst fenomen användas för att utveckla nya uppfinningar som förändrar vår värld.

Matematiken är ett objektivt språk

Du kan se matten som ett språk som är universellt. Den är ett språk som alla människor kan förstå utan att ha samma modersmål. Med matematik så kan du beskriva hur något smakar, känns eller upplevs och du är subjektiv samtidigt som andra kan förstå dig. Du kan till exempel använda en skala för att beskriva hur kryddstark en viss maträtt är. Med enbart fingrarna så kan du måtta upp din reaktion, det är matematik!

Ett måste i livet

För den som har kört fast med matten i skolan så är det ganska vanligt att tänka att det här ändå är ett ämne som inte behövs. Inget kunde vara längre från sanningen. Vi använder alla matte dagligen. Du måste kunna grundläggande räkning för att kunna:

  • Handla i matbutiken
  • Måtta upp medicin till hunden
  • Sköta din ekonomi med lån, kreditkort och mer
  • Lägga upp ett schema för din dag och din vecka

Alla objekt som du ser omkring dig har något med matematik att göra. Bordet står stadigt för att matte har använts då det planerades och tillverkades. Fönstren är också gjorda med matematiska beräkningar för ljusinsläpp, isolering och mer.

Teknologi vilar på matematiska formler

Vi skulle inte kunna ha den högteknologiska värld som vi har om det inte vore för matematiken. Grekerna lyckades räkna ut jordens radie med samma formler som används i svenska skolor. Med trigonometri så lyckades vi skicka en man till månen. Och saker som grafik på datorn, design av möbler, kläder och mer skulle inte vara möjligt utan grundläggande geometri.

Statistik är också matte

Med statistik så kan vi se med siffror hur världen ser ut. Media och reklam kan tala om för dig den sanning som de vill att du ska svälja, men då du ser på statistiska mätningar så kan du själv göra dig en uppfattning. Med nummer så går det att se objektivt på verkligheten och du behöver inte vara raketforskare för att dra nytta av detta.

Algebra, procent och mer

Du använder mer matematik än vad du tänker på. Du vill köpa en dricka och bullar och försöker räkna ut vad varje bulle kostar. Då använder du dig av algebra. Rabatter anges ofta i procent och då behöver du tänka vilket pris det till sist blir. Du räknar ut effektiv ränta för ett lån med enkel matte…

Matematiken är en del av varje persons vardag och den används i mer abstrakt form för att göra det möjligt att jobba med avancerade matematiska formler och föra forskning vidare.